Ανάπτυξη IT στρατηγικής

1 / 4
arrow

Η επιτυχημένη αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής προϋποθέτει την κατανόηση των προκλήσεων της επιχείρησης και την ευθυγράμμιση των πόρων και πρωτοβουλιών πληροφορικής με την αποστολή και τους στόχους της επιχείρησης.

 

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η ευθυγράμμιση, η PRIORITY παρέχει υπηρεσίες για τη διαμόρφωση ΙΤ στρατηγικής με βάση τις τρέχουσες τεχνολογίες πληροφορικής αλλά και τις μελλοντικές τάσεις, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους της επιχείρησης.

 

Η ΙΤ στρατηγική δύναται να περιλαμβάνει, ανάλογα με την επιχειρησιακή στρατηγική και τους στόχους ενός οργανισμού, δράσεις ενίσχυσης της ασφάλειας πληροφοριών, ενοποίησης συστημάτων πληροφορικής, application modernization, αξιοποίησης υπηρεσιών cloud για επιλεγμένες εφαρμογές, αυτοματοποίησης διαδικασιών, εισαγωγής cutting-edge τεχνολογιών όπως ΑΙ, ή/ και βελτίωσης του τρόπου προμήθειας, χρήσης και διαχείρισης των συστημάτων πληροφοριών και υποδομών, καθώς και αλλαγή κουλτούρας γύρω από τον ρόλο και τον τρόπο αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής.

Ανάπτυξη συστήματος Identity Access Management

2 / 4
arrow

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι οργανισμοί στον τομέα της Ασφάλειας Πληροφοριών είναι η διαχείριση των προσβάσεων των χρηστών.

 

Η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών οργανωτικών δομών, οι μοναδικές απαιτήσεις τους καθώς και το πλήθος των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών, καθιστούν επιτακτική τη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων για τη διαχείριση των προσβάσεων.

 

Οι υπηρεσίες της PRIORITY στον συγκεκριμένο τομέα δεν περιλαμβάνουν μόνο την εγκατάσταση και παραμετροποίηση εξειδικευμένου λογισμικού αλλά και τη συγκέντρωση, ανάλυση των απαιτήσεων και τη σχεδίαση των κατάλληλων ροών ελέγχου και εγκρίσεων ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση σε υποδομές και πληροφορίες.

Έλεγχος και επανασχεδιασμός λογικής

αρχιτεκτονικής πληροφοριακών συστημάτων

3 / 4
arrow

Η λογική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και ο τρόπος ανάπτυξης των δικτυακών υποδομών και των συστημάτων Ασφάλειας Πληροφοριών διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προστασία των πληροφοριών που επεξεργάζεται o οργανισμός. Κατά τον σχεδιασμό του σύγχρονου περιβάλλοντος συστημάτων πληροφορικής θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εξής παράγοντες:

 

  • Επιχειρησιακές απαιτήσεις
  • Απαιτήσεις πρόσβασης από το διαδίκτυο
  • Διαχείριση συστημάτων
  • Αρχές όπως ασφάλεια σε βάθος, zero trust, κλπ.
  • Ανάγκες επικοινωνίας συστημάτων
  • Διαχωρισμός δικτυακών ζωνών

 

Η PRIORITY, χρησιμοποιώντας ως οδηγό τους προαναφερθέντες παράγοντες, αξιολογεί την υφιστάμενη αρχιτεκτονική ενός οργανισμού, επανασχεδιάζει τη δικτυακή υποδομή και προσδιορίζει τα μέτρα ασφάλειας που θα πρέπει να είναι σε εφαρμογή, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού, ενώ παράλληλα να εξασφαλίζονται παράγοντες όπως:

 

  • ο εύκολος εντοπισμός κακόβουλων ενεργειών,
  • ο περιορισμός της επέκτασης των δράσεων κυβερνοεγκληματιών σε περίπτωση παραβίασης μεμονωμένου μηχανισμού ασφάλειας,
  • η αποτελεσματική και ασφαλής διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων.

Vendors Risk Assessment

4 / 4
arrow

Η ανάγκη υποστήριξης των πληροφοριακών συστημάτων ενός οργανισμού αλλά και η μεταφορά επιχειρησιακών δραστηριοτήτων σε τρίτα μέρη, έχουν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων κινδύνων Ασφάλειας Πληροφοριών. Η απουσία ενεργειών αναγνώρισης και αντιμετώπισής τους αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης περιστατικών που είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς τη λειτουργία του, με σημαντικές επιπτώσεις στην εικόνα ή στη χρηματοοικονομική του ευρωστία.

 

Η PRIORITY αναγνωρίζοντας τους παράγοντες που σχετίζονται με τη λειτουργία ενός οργανισμού και εντοπίζοντας τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που προκύπτουν από την ανάγκη πρόσβασης συνεργατών σε πληροφοριακά συστήματα ή μεταφοράς επιχειρησιακών δραστηριοτήτων σε τρίτα, εξωτερικά, μέρη, προσφέρει υπηρεσία ανάπτυξης εξειδικευμένου πλαισίου μέσω του οποίου:

 

  • Αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι Ασφάλειας Πληροφοριών κατά τα αρχικά στάδια στα οποία αξιολογείται η έναρξη της συνεργασίας με πάροχο υπηρεσιών.
  • Αναγνωρίζονται οι μηχανισμοί Ασφάλειας Πληροφοριών για τους οποίους είναι υπεύθυνο κάθε μέρος (Shared Responsibility Model).
  • Αξιολογούνται παράγοντες που σχετίζονται με τη δυνατότητα των συνεργατών να παρέχουν την υπό εξέταση υπηρεσία όπως για παράδειγμα η ύπαρξη του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού, η οικονομική ευρωστία, οι περιορισμοί που είναι δυνατόν να υπάρχουν λόγω του κανονιστικού περιβάλλοντος.
  • Λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα διενέργειας εσωτερικών ελέγχων καθώς και η δυνατότητα παροχής περιοδικών αναφορών και ενημερώσεων σε σχέση με την προσφερόμενη υπηρεσία.
  • Αξιολογούνται οι συμβατικοί όροι Ασφάλειας Πληροφοριών και Παροχής Εγγυημένου Επιπέδου Υπηρεσιών.
  • Γίνεται εκτίμηση των κινδύνων.
  • Προσδιορίζονται οι ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι ή να μετριαστούν.
  • Προσδιορίζονται οι ενέργειες εξόδου από πιθανή συνεργασία.
  • Θεσμοθετείται ο περιοδικός έλεγχος των συνεργασιών και η αναγνώριση των σχετικών κινδύνων Ασφάλειας Πληροφοριών.