loader

Η επένδυση της Microsoft σε Data Center Region και η παράγωγη αξία της

14-12-2020

To τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι κοινωνοί της ανακοίνωσης της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στη χώρα μας με τη δημιουργία ενός Data Center Region, ενός συμπλέγματος από τρία Data Centers, που όπως όλα δείχνουν θα εγκατασταθεί στην περιοχή του Λαυρίου, με προστιθέμενη αξία που σε βάθος χρόνου μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται σαφώς  για μια κίνηση με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς την τοποθετεί στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αλλά και μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και ψήφου εμπιστοσύνης στο επενδυτικό κλίμα της χώρας, αλλά και στο ψηφιακό ταλέντο των ανθρώπων της. Και με αυτή τη «δυαδική προσέγγιση» πρέπει κατ’ αρχήν να το αναλύσουμε.

Οι υποδομές

Η πρώτη όψη είναι οι υποδομές. Η δημιουργία ενός Data Center Region καθιστά την Ελλάδα έναν ισχυρό περιφερειακό κόμβο όσον αφορά τις υποδομές Cloud και αποτελεί ένα ξεκάθαρο κάλεσμα αν όχι έναυσμα για να δούμε περισσότερες εταιρείες ανεξαρτήτου μεγέθους να μεταφέρονται στο Cloud/Hybrid Cloud, ως ένα απτό δείγμα του Ψηφιακού τους Μετασχηματισμού.

Με τον όγκο των δεδομένων που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, η αποθήκευση και η αξιοποίηση αυτού του τεράστιου όγκου εξελίσσεται σε πρώτη προτεραιότητα για κάθε είδους οργανισμό, δημόσιο ή ιδιωτικό.  Ήδη από τις πρώτες στιγμές της ανακοίνωσης μάθαμε ότι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ήδη τις υπηρεσίες Cloud της Microsoft, όπως οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Azure Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο Datacenter στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία αυτή η άμεση ανταπόκριση. Η ύπαρξη του Data Center Region στην χώρα μας θα προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις άμεσα και απτά πλεονεκτήματα, όπως πλήρη πρόσβαση στη λίστα υπηρεσιών cloud της Microsoft με υψηλότερες ταχύτητες, μικρότερη καθυστέρηση στην μεταφορά δεδομένων και εγγυημένη κυβερνοασφάλεια. Οι μεγάλοι οργανισμοί αυτού του βεληνεκούς γνωρίζουν άλλωστε τα βασικά πλεονεκτήματα της μεταφοράς των υποδομών τους στο Cloud: μείωση στα λειτουργικά κόστη, καθώς δεν χρειάζεται συντήρηση ή αναβάθμιση εξοπλισμού υποδομών, αυξημένη παραγωγικότητα, επεκτασιμότητα και ελαστικότητα των υποδομών τους και αυξημένη κυβερνοασφάλεια. Τα δεδομένα χαρακτηρίζονται πλέον ως το νέο παγκόσμιο «νόμισμα» και η αποθήκευση τους έχει έρθει στο προσκήνιο ως πρώτη προτεραιότητα.

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Η δεύτερη όψη της επένδυσης είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Η επένδυση αυτή αφενός ανοίγει διάπλατα την πόρτα για νέες θέσεις «υψηλής εντάσεως εργασίας», υψηλής αξίας και ειδίκευσης, κάτι που αδιαμφησβήτητα συνεπάγεται και την προσέλκυση ταλέντων στην χώρα που ενδεχομένως σκέφτονται να φύγουν ή ήδη έχουν φύγει στο εξωτερικό – άρα μείωση της διαρροής που επιφέρει το «brain drain» ή ακόμα και ανάσχεση του φαινομένου. Παράλληλα, όπως ξεκάθαρα ανακοίνωσε η Microsoft και η Ελληνική Κυβέρνηση θα επενδυθεί χρόνος και πόροι για την εκπαίδευση 100.000 πολιτών στη χώρα μας πάνω σε ψηφιακές δεξιότητες και ειδικότερα σε νέες τεχνολογίες ΑΙ και Big Data, τις λεγόμενες εκθετικές τεχνολογίες που θα αποτελέσουν το μέλλον της λειτουργίας των κοινωνιών μας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Επομένως, μια νέα φουρνιά καταρτισμένου προσωπικού είναι προ των πυλών.

Οικοσύστημα και όξυνση ανταγωνισμού

Πέραν βέβαια από αυτές τις δύο βασικές όψεις του νομίσματος, υπάρχουν και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της επένδυσης που αυξάνουν πολλαπλασιαστικά την αξία της. Μια τέτοια είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος γύρω από την επένδυση της Microsoft, μιας μικρής πολιτείας εταιρειών που θα έρθουν να εγκατασταθούν δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Data Center Region, για να επωφεληθούν των υψηλών ταχυτήτων που αυτό θα προσφέρει (είτε με οπτική ίνα απευθείας από το DataCenter, είτε με παρουσία μέσα στο DC των Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες MPLS VPΝ ή μισθωμένα κυκλώματα), με αποτέλεσμα να έχουμε ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, πολλαπλές νέες θέσεις εργασίας, αλλά και αναζωογόνηση της οικονομίας, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές στο εξωτερικό που έχουν γίνει αντίστοιχες επενδύσεις. Μια τέτοια επένδυση μπορεί να προσελκύει νέες εταιρείες, από Startups έως πολυεθνικές, από την ευρύτερη περιοχή, ακόμα και εκτός Ελλάδας, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων, την οικιστική ανάπτυξη αλλά και την προσέλκυση καινοτόμων εταιρειών από όλο τον κόσμο.

Μια παράμετρη θετική συνέπεια, θα είναι και η όξυνση του ανταγωνισμού γύρω από το πεδίο των Data Centers και των Cloud υποδομών και στη χώρα μας. Η πρόσφατη κίνηση εξαγοράς της Lamda Hellix από την αμερικανική Digital Realty καταδεικνύει αυτή την αναθέρμανση ενδιαφέροντος και δεν είναι η μόνη μιας και η Amazon Web Services (AWS) έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες την προετοιμασία για το άνοιγμα θυγατρικής της στη χώρα μας, προκειμένου να παρέχει τις δικές της Cloud υπηρεσίες. Παράλληλα, πρόσφατα η Lancom, ανακοίνωσε ότι προχωρά στη δημιουργία του Balkan Gate I, ενός data center που θα βρίσκεται στην περιοχή του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, η Sparkle, ολοκληρώνει στις αρχές του 2021 την κατασκευή του τέταρτου Data Center της στην Ελλάδα, το Μεταμόρφωση II, το οποίο θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ανεπτυγμένα «πράσινα» data center στην Ευρώπη.

Πράσινη ανάπτυξη

Μια επιπλέον διάσταση της επένδυσης της Microsoft, είναι η αειφόρος κατεύθυνση της, μιας και η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της, βρίσκονται πολύ υψηλά στην παγκόσμια κυβερνητική agenda. Ένα σύγχρονο Data Center σε μια μεγάλη πόλη επενδύει σημαντικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς καταναλώνει σημαντικές ποσότητες ενέργειας για τη λειτουργία του -και ειδικά για την ψύξη των computer rooms- ενώ και το ίδιο θεωρητικά μπορεί να μετατραπεί σε παραγωγό θερμότητας το οποίο μπορεί να προσφέρει για παράδειγμα ζεστό νερό στους κοντινούς οικισμούς. Η επένδυση της Microsoft θα έχει αυτή την διάσταση της αειφορίας, καθιστώντας την ακόμα πιο σημαντική για τη χώρα μας, καθώς η υιοθέτηση «πράσινης ανάπτυξης» αποτελεί διαχρονικό κυβερνητικό στόχο.

H κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης στα Data Centers άλλωστε δεν είναι νέα. Ήδη πρόσφατα, η  Sparkle, ο πρώτος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της στην Ελλάδα πιστοποιήθηκε για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στα Data Centers της Αθήνας στη Μεταμόρφωση, στο Κορωπί αλλά και στα Χανιά της Κρήτης. Το πιστοποιητικό προέλευσης (Certificate of Origin) πιστοποιεί ότι από το Μάιο του 2020, το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε από τη Sparkle και όλους τους πελάτες collocation της, προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Ο ρόλος της PRIORITY

Σε όλο αυτό λοιπόν το σκηνικό τεχνολογικής, επενδυτικής και κοινωνικής ευμάρειας που διαμορφώνεται στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, η PRIORITY, είναι αρωγός και enabler των επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό τους, στη μετάβαση τους στο Cloud και στην υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας αξιοποίησης των δεδομένων τους.

Παράλληλα, είναι σε θέση να συνεισφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευση στελεχών και ανθρώπινου δυναμικού των ελληνικών επιχειρήσεων και των οργανισμών του Δημοσίου στη χρήση τόσο των νέων τεχνολογιών, όσο και των δεδομένων που παράγονται από αυτές. Το Training Department της PRIORITY με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει, αξιολογεί την πρόοδο ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και βοηθάει τις εταιρείες στην διαμόρφωση εταιρικής κουλτούρας που να είναι προσανατολισμένη στην αποτελεσματικότητα και την απλούστευση διαδικασιών. Μάλιστα, εξειδικεύεται στον σχεδιασμό ειδικών σεμιναρίων που να οδηγούν σε πιστοποίηση φυσικών προσώπων σε αντικείμενα που άπτονται τον Ψηφιακών Δεξιοτήτων, διαχειριζόμενη όλο το «Σχήμα Πιστοποίησης».

Παράλληλα, στον τομέα της αειφορίας η PRIORITY είναι σε θέση να οδηγήσει την όποια επένδυση σε Data Center στη χώρα μας σε «πράσινη πιστοποίηση», καθώς το πιστοποιητικό προέλευσης συνδυάζεται με την πιστοποίηση ISO 14001:2015 για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, αλλά και λοιπές πιστοποιήσεις ποιότητας και αειφορίας.

Εν κατακλείδι

Οι τεχνολογίες Cloud, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, το μέλλον του ΑΙ, αλλά και η «πράσινη ανάπτυξη» είναι ο μοναδικός δρόμος για να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο ως χώρα, να οικοδομήσουμε τα θεμέλια για μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία, αλλά και να δημιουργήσουμε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα για το καλύτερο αύριο όλων μας. Η Ελλάδα μετατρέπεται με αυτή την κίνηση της Microsoft σε Cloud hub της NA Ευρώπης και πρέπει να είμαστε όλοι εδώ έτοιμοι, να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία. Η PRIORITY είναι σε θέση από τη δική της πλευρά, να καταστεί enabler αυτής της μετάβασης για όλες τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς της χώρας.