Νέα Ποιότητα ISO 24501:2010 & ISO 24502:2010: Διευκολύνουν την καθημερινότητα ατόμων με προβλήματα ακοής ή όρασης
ISO 24501:2010 & ISO 24502:2010: Διευκολύνουν την καθημερινότητα ατόμων με προβλήματα ακοής ή όρασης PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 14 Φεβρουάριος 2011 09:36

ISO24502Δύο νέα διεθνή πρότυπα ISO συνεισφέρουν ώστε να γίνουν τα προϊόντα και τα οπτικά ή τα ακουστικά σήματα που συχνά περιλαμβάνουν πιο προσιτά στους ηλικιωμένους, σε άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους. Τα εν λόγω πρότυπα προσφέρουν τεχνικές πληροφορίες, στοιχεία και εργονομική τεχνογνωσία σχετικά με τις οπτικές και ακουστικές προδιαγραφές που πρέπει να ικανοποιούν τα προϊόντα κατά τον σχεδιασμό τους, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των προαναφερθεισών κατηγοριών του πληθυσμού

Πρόκειται για το πρότυπο ISO 24502:2010, Ergonomics - Accessible design - Specification of age-related luminance contrast for coloured light το οποίο προσδιορίζει μια μέθοδο υπολογισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό των οπτικών σημάτων, έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτα για τους ηλικιωμένους. Επιπλέον, ρυθμίζοντας την αντίθεση φωτεινότητας μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα ηλικίας 10 έως 79 ετών.
Επίσης ένα δεύτερο πρότυπο, το ISO 24501:2010, Ergonomics - Accessible design - Sound pressure levels of auditory signals for consumer products, έχει ως στόχο να προσδιορίσει το κατάλληλο ηχητικό εύρος των ακουστικών σημάτων, έτσι ώστε όλοι οι χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων που έχουν προβλήματα ακοής, να είναι σε θέση ακούσουν σωστά τους ήχους.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο site του ISO.