Νέα Τρόφιμα Εκδόθηκε νέος Κανονισμός για την επισήμανση των τροφίμων
Εκδόθηκε νέος Κανονισμός για την επισήμανση των τροφίμων PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2011 16:59

neoskanonismosΣτις 22 Νοεμβρίου του 2011 εκδόθηκε, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (OJEC), ο Κανονισμός Νο 1169/2011 για την επισήμανση των τροφίμων. Ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεσπίζει νέους κανόνες για την υποχρεωτική πληροφόρηση των καταναλωτών για τα τρόφιμα, μέσω της επισήμανσής τους, και σχολιάστηκε από τους περισσότερους ως μία «επανάσταση» στον τομέα των τροφίμων καθώς παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Η εφαρμογή του νέου Κανονισμού θα πραγματοποιείται σε όλα τα τρόφιμα που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που διατίθενται από μονάδες μαζικής εστίασης και των τροφίμων που προορίζονται για τον εφοδιασμό των μονάδων μαζικής εστίασης. Από την άλλη μεριά, ο Κανονισμός προβλέπει ότι κάθε Κράτος Μέλος, θα πρέπει να θεσπίσει τα κατάλληλα μέσα προκειμένου να πληροφορήσει επαρκώς τους καταναλωτές για τα μη προ-συσκευασμένα τρόφιμα (τρόφιμα που προσφέρονται για πώληση στον τελικό καταναλωτή ή στις μονάδες μαζικής εστίασης χωρίς προ-συσκευασία ή τρόφιμα που συσκευάζονται στον τόπο πωλήσεως με την απαίτηση του αγοραστή ή που προ-συσκευάζονται για άμεση πώληση).

 

Μερικές από τις διατάξεις του Κανονισμού είναι οι ακόλουθες:

  • Αναγνωσιμότητα: το μέγεθος της γραμματοσειράς πρέπει να είναι 1,2 mm με εξαίρεση τα 0,9 mm για τα πακέτα συσκευασιών με επιφάνεια μικρότερη των 80 cm2.
  • Διατροφική επισήμανση: είναι υποχρεωτική για όλα τα τρόφιμα, εκτός από το νερό και τα συμπληρώματα διατροφής, και πρέπει να περιέχει την ενεργειακή αξία, το ποσό των λιπαρών και των κορεσμένων, των σακχάρων, των υδατανθράκων των πρωτεϊνών και του αλατιού.
  • Τρόφιμα που υφίστανται επεξεργασία με ιονίζουσα ακτινοβολία πρέπει να φέρουν ειδικές ενδείξεις.
  • Το τρόφιμο πρέπει να φέρει ένδειξη της φυσικής κατάστασης του ή της ειδικής επεξεργασίας που έχει υποστεί (π.χ επανακατεψυγμένο, βαθειάς κατάψυξης, καπνιστό κλπ.), σε όλες τις όλες τις περιπτώσεις όπου η παράλειψη της ενδείξεως αυτής θα μπορούσε να παραπλανήσει τον αγοραστή.

Εκτός από τα παραπάνω, ο Κανονισμός της ΕΕ ορίζει ειδικούς κανόνες σχετικά με την επισήμανση ορισμένων ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργία ή δυσανεξία.

 

Ο Κανονισμός τίθεται σε ισχύ σε 20 ημέρες από τη δημοσίευσή του και θα πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε Κράτος Μέλος μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου του 2014 (και μέχρι 13 Δεκεμβρίου του 2016 όσον αφορά τις διατροφικές πληροφορίες). Τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά ή επισημάνθηκαν πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του νέου Κανονισμού, μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Τέλος, σύμφωνα με τον Κανονισμό, ο υπεύθυνος για την εφαρμογή της υποχρεωτικής πληροφόρησης, είναι ο φορέας του οποίου το όνομα ή την εταιρική επωνυμία φέρει το τρόφιμο που διατίθεται στην αγορά.